Verschillende soorten kazen op een kaasplankje behoort nog steeds tot één van de meest favoriete lekkernijen voor als je visite hebt of tijdens het diner. Soms is het dessert zelfs vervangen door een kaasplankje. Wil je echt de etiquette regels volgen, dan moet een kaasplankje dienen als voorafje bij een diner. Maar in de praktijk maakt dat niet uit en zal de smaak niet anders worden als je een kaasplankje bij een biertje nuttigt. Wil je zelf een kaasplankje maken? Dan komt de vraag boven: ‘wat moet er op een kaasplankje?’.
Wat moet er op een kaasplankje? De Basisregels
Ga je zelf een kaasplankje maken? Dan zijn er enkele basisregels waar je je het beste aan kunt houden bij het samenstellen hiervan.
• Gebruik minimaal drie soorten kazen voor een kaasplankje.
• Voor de variatie kies je kazen die van smaak, kleur en structuur van elkaar verschillen.
• Uiteraard moeten de kazen geserveerd worden op een houten plank.
• Per soort kaas een aparte kaasmes.
• Naast kazen horen er ook andere extra’s bij, zoals brood, dipsaus, chutney of compote.
• Een kaasplankje bij een biertje kan, maar eigenlijk is wijn of een port beter.
De kazen
Kazen zijn er in veel verschillende smaken. Sommige kazen zijn heel romig, andere kazen weer erg pittig. Bij een kaasplankje maken is het de kunst om een goede combinatie bij elkaar te krijgen. Een overzicht van de populairst gebruikte soorten kazen voor een kaasplankje:
• Witschimmelkazen: denk daarbij aan camembert of brie.
• Geitenkaas of schapenkaas: geitenbrie of crementell.
• Halfharde tot harde kazen: cheddar, passendale of boerenkaas.
• Rodekorstkazen: port salut, chaumes of munster.
• Blauwschimmelkazen: roquefort, bleu d’Auvergne of Danablu.
Het belang van de volgorde is ook belangrijk voor de verschillende soorten kazen voor een kaasplankje. Rodekorstkazen en blauwschimmelkazen hebben een sterke smaak en kunnen de smaak van de andere kazen overstemmen.
Wat moet er nog meer bij?
Naast de verschillende soorten kazen op een kaasplankje kunnen er allerlei extra hapjes bij. Olijven zijn vaak gezien bij een kaasplankje maar niet iedereen houdt hiervan. Plakjes met stokbrood is ook altijd een goed idee en reken maar dat kleine cocktailworstjes in een mum van tijd op zijn. Je kunt er een kant en klare dipsaus bijzetten, zoals mosterd of curry, maar ook een chutney of een fruitcompote.
Wat moet er op een borrelplank?
Een alternatief voor een kaasplankje dat je vaak bij een borrel of een wijntje neemt is een borrelplank. Maar wat moet er op een borrelplank? Vooral hartig. Hiervoor kun je ook kaas gebruiken, maar ook verschillende soorten vleeswaren, zoals rauwe ham of een asperge in rauwe ham gewikkeld. Plakjes met droge harde worst mogen ook niet ontbreken evenals verschillende soorten patés. Fruit, zoals tomaatjes, meloen en druiven smaken altijd goed in combinatie met kaas en vleeswaren.