Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat kun je met vingerlassen?

Posted on

Voor het maken van verbindingen van metaal wordt vaak lassen als techniek gebruikt. Bij deze techniek wordt er gebruikt van warmte waardoor de metalen onderdelen aan elkaar worden gesmolten. Hierdoor is er een sterke verbinding ontstaan. Een techniek waarbij geen warmte van pas komt, maar waar wel een zeer sterke verbinding ontstaat is vingerlassen. Deze techniek wordt gebruikt om twee verschillende delen hout met elkaar te verbinden. 

Wat is vingerlassen?

Vingerlassen is een techniek waarbij twee verschillende stukken hout naadloos aan elkaar worden verbonden. De verbinding tussen de twee losstaande stukken hout ontstaat door twee in elkaar passende freesfiguren die in de uiteinden van de stukken hout worden gefreesd. De naam van deze techniek is afgeleid van de vorm van de freesfiguren, deze zijn namelijk in de vorm van een vinger. Vaak worden de losstaande stukken hout niet alleen in elkaar geschoven, ook worden ze nog verlijmd waardoor er een extra sterke en stabiele verbinding ontstaat. Deze methode is toegekend met het gespecificeerde, internationale standaard, DIN 68140. Dit certificaat geeft aan dat je er altijd zeker van zijn dat de twee stukken bewerkt hout naadloos op elkaar aansluiten. Niets voor niets wordt vingerlassen dan dus ook veel toegepast door productiebedrijven.

Voordelen van vingerlassen

De techniek vingerlassen kent veel voordelen. Allereerst natuurlijk de zekerheid dat je een stabiele houtverbinding hebt en een verbinding van twee stukken hout dat zowel stevig is als kwalitatief goed. Daarnaast zijn de houtverbindingen kaarsrecht. En dat is nodig bij producten van hout zoals kozijnen, ramen of deuren. Een ander bijkomend positief voordeel is dat door de deze techniek de natuurlijke spanning van het hout wordt verminderd. Hierdoor zal het hout minder snel kromtrekken of buigen. Het resultaat van gevingerlast hout is dus niet alleen een kaarsrechte verbindingen, maar het hout behoudt op lange termijn ook haar kwaliteiten. Ook is het gebruik van deze techniek duurzaam. Vingerlassen heeft namelijk als resultaat dat er geen resthout is. Sterker nog, resthout wat langer is dan 20 cm kan zelfs met deze techniek nogmaals worden hergebruikt. Ook kunnen diverse soorten houten met elkaar worden verbonden, hierdoor kan er ook meer worden bespaard op bijvoorbeeld het gebruik van hardhout. Daardoor is vingerlassen niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goed voor het milieu. Uiteindelijk wordt er met vingerlassen efficiënter met het hout omgegaan. Voor een bedrijf is erg interessant omdat het uiteindelijk veel voordeel kan opleveren in de inkoopketen, immers je moet minder hout gaan inkopen en je hebt nauwelijks resthout waardoor je echt alles uit 1 plank hout kunt halen.

Waarvoor wordt vingerlassen gebruikt?

Zoals gezegd wordt vingerlassen toegepast voor het maken van kaarsrechte houtverbindingen. Het wordt dus veel toegepast bij productie van kozijnen of deuren. Maar dat niet alleen, vingerlassen wordt ook toegepast bij het maken van meubels of bij het produceren van houten geraamtes. Door zijn vele voordelen wordt vingerlassen in veel productieprocessen toegepast. Deze techniek vergt wel enige handigheid en precisie. 

0