Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wanneer is je huidige telefoon aan vervanging toe?

Posted on

Veel Nederlanders nemen elke twee of drie jaar een nieuwe smartphone omdat hun telefoonabonnement dan afloopt en ze weer een nieuw telefoonabonnement met toestel kunnen afsluiten. Maar is dat ook echt altijd nodig? Een smartphone is immers een duur apparaat dat toch wel langer zou moeten kunnen meegaan. We bespreken drie tekenen wanneer je smartphone écht aan vervanging toe is. In de tussentijd kun je ook voor een goedkoper sim only abonnement kiezen, die je voor een kortere looptijd kunt afsluiten dan een telefoonabonnement met toestel. Overigens kun je ook gewoon een sim only abonnement nemen en een nieuw toestel ‘los’ kopen bij de goedkoopste aanbieder, want dan ben je goedkoper uit dan wanneer je een telefoonabonnement met toestel neemt.

Laatste updates

De smartphonemarkt is natuurlijk één grote melkkoe voor elektronicaproducenten. Waar je vele jaren kunt doen met je wasmachine of je televisie, zijn smartphone een beetje ontworpen om na een aantal jaar vervangen te worden. Niet omdat ze dan technisch niet meer werken, maar omdat ze niet meer voorzien worden van nieuwe updates voor beveiliging en het besturingssysteem. De meeste smartphoneproducenten leveren zo’n drie of vier jaar updates aan voor hun toestellen en daarna niet meer. Dat wil niet zeggen dat je telefoon dan meteen onbruikbaar is, maar in de jaren daarna neemt het beveiligingsniveau van je telefoon af en kan het zo zijn dat je besturingssysteem te oud wordt voor bepaalde (updates van) apps. Daarom zou je kunnen zeggen dat je smartphone na een jaar of vijf sowieso aan vervanging toe is.

Dure reparatie nodig

Verschillende zaken aan je telefoon kunnen kapotgaan en het gebruik ervan belemmeren. Bijvoorbeeld een ernstig beschadigd scherm, of een oplaadpoort die niet meer goed werkt. Reparaties aan smartphones zijn zelden goedkoop. Daarom is het van belang om op zo’n moment de overweging te maken of je telefoon nog een dure reparatie waard is. Als je hem al een jaar of drie à vier in gebruik hebt, kan het met het oog op bovenstaande niet meer de moeite waard zijn om nog in het oude toestel te investeren en ben je beter af met een nieuwe smartphone. Overigens is het natuurlijk wel zo dat als je de reparatie wél laat uitvoeren, je in de toekomst ook als je een nieuwe telefoon aanschaft nog een goed reservetoestel achter de hand hebt.

repareren telefoon

Langzaam geworden

Net als een computer, wordt een smartphone (wat in feite toch ook een soort computer is) na verloop van tijd langzamer. Dat komt omdat het apparaat vol slibt met bestanden en programma’s, maar ook omdat er slijtage aan onderdelen plaatsvindt. Bij een smartphone kun je dan nog proberen of een reset naar fabrieksinstellingen ervoor zorgt dat het apparaat weer sneller gaat functioneren mits het probleem hem inderdaad in het dichtslibben van het toestel zit. Mocht dat niet helpen, dan is een langzame smartphone een legitieme reden om de aankoop van een nieuwe telefoon te overwegen. We gebruiken onze smartphone immers zo intensief dat het bijzonder storend kan zijn als je telkens maar weer tegen de frustratie van een langzaam apparaat aan loopt. 

Uiteindelijk is het natuurlijk aan jezelf wanneer je voor een nieuwe smartphone gaat. Maar in een tijd waar alles duurder wordt, de inflatie hoog is en de koopkracht daalt, is het geen overbodige luxe om ook op het gebied van telefonie zuiniger met je geld én je smartphone om te gaan.

0