Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waar moet je rekening mee houden als je een bus gaat ombouwen tot camper?

Posted on

De afgelopen twee jaar zijn er beduidend meer campers verkocht dan ooit tevoren. Aangezet door de Corona pandemie, gingen mensen op zoek naar manier om vakantie te kunnen vieren in een wereld waar alles op afstand moest gebeuren. Vakantie vieren in een camper is dan de ideale oplossing. je hebt dan bijna alles bij je en hebt met niemand iets te maken. Je kunt stoppen waar je wil en veel landen hebben tegenwoordig veel camperplekken waar je kunt overnachten. Zo is een campervakantie naar Scandinavië de afgelopen jaren erg populair geworden. Dit alles heeft er echter wel toe geleid dat campers een stuk duurder zijn geworden. Een manier om dit te omzeilen is om een oude bus, bijvoorbeeld een Volkswagen T3 of Mercedes 508, om te bouwen tot camper. Bijkomend voordeel hiervan is dat je een goedkope oldtimer verzekering kunt afsluiten. Schrik jij van het idee om een bus om te bouwen tot camper? Lees dan snel verder in onderstaande blog, wat dan zul je zien dat dit best mee kan vallen!

Een bus ombouwen tot camper

Natuurlijk, het ombouwen van een bus tot camper is een vrij groot project, waar ook best wat geld bij gemoeid is. Echter is het nog steeds stukken goedkoper dan een camper te kopen, en als grote voordeel heb jij de camper gebouwd, waardoor je hem dus van binnen en buiten kent.

Samen bouwen?

Als je met iemand anders gaat bouwen, dan zal dat je relatie op de proef stellen. Er zullen ruzies, conflicten en meningsverschillen zijn. Jullie zullen allebei verschillende manieren hebben om hetzelfde te willen doen. Je zult het niet eens zijn over het plan, of het ontwerp. Dit klinkt allemaal verschrikkelijk, en je denkt waarschijnlijk ‘waarom zou ik hiermee beginnen?’, en ‘is het het wel waard?’ Nou, het antwoord is ja! Het is absoluut zo! Ook al is dit een enorme onderneming, het maakt allemaal deel uit van de reis en naast de meningsverschillen brengt het je zeker dichter bij elkaar. En als je een dergelijk project met je partner doet, creëer je de perfecte basis om later samen op vakantie te gaan!

Na elke voltooide taak is er namelijk een gevoel van trots, samen met de vreugde die komt kijken bij het zien vorm krijgen van jouw camper! Uiteindelijk, als jullie camper klaar is, kijk je niet meer achterom en denk je niet meer aan de stress, maar sta je daar en kijk je met een glimlach op je gezicht naar wat je hebt gemaakt. 

Een oude bus kopen is komt niet zonder risico’s

Het kopen van een (oude) bus brengt natuurlijk risico’s met zich mee en zeker als je geen automonteur bent kan dit een moeilijke taak zijn. Misschien is het daarom verstandig om bij een bezichtiging een monteur of technisch iemand mee te nemen. Er is echter een algemene lijst met dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands bus of camper.

Een bus met gebogen wanden maakt ombouwen een stuk moeilijker! Veel oude bussen hebben bijvoorbeeld een rond dak, wat het isoleren een stuk moeilijker maakt. Echter zijn er tegenwoordig een hoop instructievideo’s op YouTube te vinden, die je uitleggen hoe je dat moet doen. Ook dat is dus niet onmogelijk voor een minder technisch persoon.

Waterschade

Controleer de bus vloer en wanden op waterschade. Als je ergens ziet dat er mogelijk waterschade is, kan dit een indicatie zijn van een lek. Lekkages, afhankelijk van waar ze zich bevinden, kunnen eenvoudig worden opgelost. Het vervangen van de gehele vloer door waterschade is dat echter niet en kan kostbaar zijn!

Roest

Oppervlakteroest is te verwachten bij oudere voertuigen, en met wat schuren, en reparatiewerkzaamheden kunnen deze plekken worden verholpen. Bij het zoeken naar roest, wil je vooral goed kijken bij het chassis en de ramen, of waar het kan wijzen op een veel groter of structureel probleem.

0