Een tweedehands auto kopen blijft altijd spannend. Het is vaak een behoorlijke uitgave en je wil dat geld natuurlijk zo goed mogelijk besteden. Daarnaast wil je in de toekomst niet voor verrassingen komen te staan. Aangezien de meeste mensen geen automonteur zijn, weten zij vaak niet waar je precies op moet letten. Het beste is het dan ook om iemand mee te nemen die die kennis wel heeft. Ken jij niemand die je daarbij kan helpen? Geen nood, hieronder geven we je een opsomming van waar je op moet letten als je een tweedehands auto gaat kopen.
Zaken die je thuis al kunt checken
Als je een auto online hebt gevonden die je interessant lijkt, zijn er al een aantal zaken die je kunt doen voor je op pad gaat en naar de auto gaat kijken. Zo kun je het beste de te koop aangeboden auto vergelijken met auto van hetzelfde type en merk. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de prijs en eventueel andere opties. Ook kun je het aantal gereden kilometers vergelijken. Daarnaast zijn er veel online forums, waarbij je voor bijna elk merk en type auto informatie kunt vinden. Ga hier naar op zoek en probeer erachter te komen of het door jou beoogde model bepaalde veel voorkomende gebreken heeft. Als dat zo is, kun je daar naar vragen of extra op letten bij een eventueel bezoek.
Controleer of de auto niet gestolen is
Vraag of de verkoper zich wil identificeren. Check of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam op het identiteitsbewijs. Check daarnaast op het kentekenbewijs ook het voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassis- of framenummer genoemd. Dit nummer moet overeenkomen met dat achter de voorruit of onder de motorkap. Mocht hiermee geknoeid zijn, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een gestolen voertuig.
Voer het kenteken in op de website van de RDW
Als je het kenteken van de auto weet, kun je op de website van de RDW veel informatie vinden. Hier kun je onder andere zien hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. De laatste tenaamstelling waardoor je weet hoe lang de huidige eigenaar de auto al heeft. Als dit bijvoorbeeld maar kort is, dan kun je vragen waarom hij of zij de auto al weer verkoopt. Andere belangrijke info die je van de website van de RDW kunt halen is wanneer de APK verloopt.
Tijdens het bezoek
Als je bovenstaande hebt gecheckt en de auto is nog steeds interessant dan volgt natuurlijk een afspraak om de auto te gaan bekijken. Als je dit doet, dan moet je als eerste de auto goed aan de buitenkant bekijken. Controleer dan de naden van de motorkap, achterklep en deuren. De naden horen recht te lopen. Wanneer dat niet het geval is, dan kan de auto in het verleden betrokken zijn geweest bij een ongeluk.
Banden en eventueel roest
Controleer vervolgens of de banden voldoende profiel hebben én of de banden hetzelfde zijn. Roest plekken komen vooral voor op de wielkasten, bumpers, dorpels (onderkant van de auto) en rondom de achterklep. Dit moet je altijd goed controleren. Kijk daarnaast of er geen lekkage is. Dit komt veel voor in de kofferbak. Is de plek van het reservewiel vochtig? Dan kan het zijn dat het daar lekt. Naast de kofferbak is de voetenruimte voorin een veel voorkomende plek voor lekkages. Muffe luchtjes kunnen ook op lekkage duiden, ga daar dan ook niet te licht mee om.
Onder de motorkap
Dan is het tijd om de motorkap open te doen en te checken hoe het er daaronder uit ziet. Controleer als eerste de aansluitingen van het koelsysteem. Een groene aanslag duidt op lekkage. Kijk ook of de vloeistof helder is door het koelvloeistof reservoir te openen. Drijft er olie in de vloeistof? Dan kan dat duiden op een lekke pakking in het motorblok, een duur geintje om te laten maken. Check het motorblok. Is dit blok vet of zitten er druppels aan de buitenkant? Dan lekt de motor waarschijnlijk olie. Als het motorblok opvallend schoon is, is het handig om deze ná de proefrit nogmaals te controleren.
Maak altijd een proefrit!
Als je een tweedehands auto koopt, moet je altijd een proefrit maken. Check voordat je dit doet de motor. Is deze al warm? Dan heeft de verkoper de motor waarschijnlijk vooraf warm laten worden. Je kunt je dan afvragen of de motor koud niet goed start.
De motor hoort regelmatig en zonder onderbrekingen te draaien. Dit weet je als de auto zonder problemen start, je geen bijgeluiden en tikken hoort en de auto stationair loopt. Daarnaast hoort het toerental niet te schommelen.
Rijdt in de bebouwde kom, maar ook op de snelweg
Ook tijdens de proefrit moet je natuurlijk niets vreemds horen en probeer zowel in de bebouwde kom, met bijvoorbeeld drempels, als op de snelweg te rijden voor de beste indruk. Controleer het aangrijppunt van de koppeling. Als de auto soepel schakelt en zonder geluiden naar elke versnelling gaat, is dit punt goed. Moet je de koppeling ver laten opkomen? Dan kan het zijn dat de koppeling versleten is. Is de toerenteller in orde? Kijk of de auto vloeiend door de toeren loopt en of de auto niet hapert bij bepaalde toerentallen.
Laat je als laatste nooit intimideren door een agressieve verkoopstijl. En voel je nergens toe verplicht. Heb je tijd nodig om erover na te denken? Doe dit gewoon en laat je niet gek maken. Besef dat er dagelijks honderden tweedehands auto’s worden aangeboden en dat je dus altijd wel een andere kunt vinden.
Lees hier alles over het leasen van een occasion, de tips en tricks