Een lening oversluiten moeilijk of duur? Helemaal niet, het oversluiten van een lening bespaart onnodig hoge kosten. Handig om te weten: met het oversluiten van een bestaande lening kun je gelijktijdig nieuw geld lenen. Praktisch wanneer je toe bent aan een nieuwe auto, verbouwing of andere zaken.
3 onmisbare tips voor het oversluiten van een lening
In 2008 stond de kredietrente tussen de 9% en 11%. Dit is in 2020 onder de 4% gedaald, hoewel niet alle kredietverstrekkers deze lage rente aanbieden. Wie een lening vóór 2016-2 1018 heeft afgesloten betaalt waarschijnlijk teveel aan rente. Hierdoor liggen de maandlasten een stuk hoger dan bij diegene die nu een lening afsluit.
Hoewel veel mensen er met een lening stiekem over nadenken gebeurt het te weinig: de huidige lening oversluiten. Vaak wordt gedacht dat dit teveel kosten of papierwerk met zich meebrengt. Met onderstaande drie tips weet je of het oversluiten van een lening iets voor jou is.
Tip 1: check je voordeel
Een doorlopend krediet mag je kosteloos (voortijdig) aflossen, bij een persoonlijke lening ligt dit toch anders. Het hangt helemaal van de kredietverstrekker af of deze kosten in rekening brengt. Is dit het geval, controleer dan hoe hoog deze kosten zijn.
Check je voordeel bij het oversluiten van een lening, ook wanneer de huidige kredietverstrekker jou een boete of extra kosten laat betalen. Bij een groot renteverschil kan er zelfs met boete een groot voordeel zijn.
Zorg dat je bij een lening oversluiten voor een aanbieder gaat die jou wel kosteloos laat aflossen. Je weet immers nooit hoe je toekomst eruit ziet en of je van deze mogelijkheid nog eens gebruik wil maken.
Tip 2: voeg meerdere leningen samen
Hoe meer je leent, hoe lager de rente. Heb je meerdere leningen lopen, voeg deze dan samen tot één lening. Denk hierbij aan verschillende kredietvormen maar ook een postorderkrediet, creditcard en zelfs rood staan bij de bank.
Wil je niet alleen de lening oversluiten maar ook geld lenen? Voeg dit ook samen, je zult zien dat je op het einde een stuk minder terugbetaalt. Wees overigens niet bang om een hoger leenbedrag te vragen: het oorspronkelijke leenbedrag wordt bijna altijd geaccepteerd. Hierbij is het vooral belangrijk om aan te tonen dat je altijd aan je betalingsverplichting hebt voldaan.
Tip 3: kies voor een korte looptijd
Betaal je lening sneller af en bespaar op het totaalbedrag dat je terugbetaalt. Hoe dit kan? Bij een korte looptijd betaal je logischerwijs over een kortere periode rente. Hoe langer je erover doet om het bedrag terug te betalen, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt.
De boodschap is dus: kies voor een zo kort mogelijke looptijd. Let wel op, want een korte looptijd betekent een hogere maandbedrag. Dit moet je wel kunnen dragen, maak daarom vooraf een berekening. Heb je een partner met inkomen? Dan is het verstandig om dit inkomen bij de berekening mee te nemen. Samen lossen jullie nog sneller af, dit scheelt weer een hoop op de eindstreep.