Is een elektrische step in Nederland legaal? Een vraag waar je waarschijnlijk graag antwoord op wil, voordat je één van deze leuke apparaten gaat kopen! Het antwoord is ingewikkeld. De regels voor elektrische steps in Nederland veranderen vrij snel, en ze worden steeds gunstiger. Toch is het zo dat je nog lang niet altijd op een elektrische step overal de weg op mag. We leggen je hier helder en kort uit, onder welke omstandigheden het rijden op een elektrische step in Nederland legaal is.
Wat is een e-step precies?
Via webshops en fietsenwinkels kan je steeds vaker elektrische steps in Nederland bestellen. Elektrische steps of e-steps zijn handige, futuristische apparaten die een licht gewicht koppelen aan een hoge potentiële snelheid. Ook zijn ze makkelijk op te laden en zuinig. Het lijken dus ideale voertuigen om je te bewegen in een drukke, stadse omgeving waar je met de auto niet doorkomt en waar een fiets te onpraktisch is. Als je gaat rondkijken voor zo’n step, zie je bij de productinformatie vaak al een waarschuwing staan: namelijk dat je zelf de regelgeving rondom het product dient te controleren.
Wat is de juridische status van een elektrische step?
Op dit moment is een elektrische step, wat de overheid betreft, eigenlijk een bijzondere bromfiets. Raar, wat het ding is zo stil als een muisje en het is ook absoluut geen fiets. En jammer, wat er gelden een aantal stevige regels waar je je aan moet houden. Dus, mag je in Nederland op een elektrische step rijden? Ja, mits:
- Je 16 jaar of ouder bent.
- Je step verzekerd is.
- Je een helm draagt als je harder dan 25 km/h rijdt met je voertuig.
- En dan de belangrijkste regel, en slecht nieuws voor enthousiastelingen voor deze voertuigjes. Ook moet je elektrische step in Nederland legaal zijn verklaard door de EU. Dat geldt voor de steps die je binnen Nederland kan kopen bijna nooit, en voor een step die je via een buitenlandse webshop bestelt eigenlijk sowieso niet.
Waarom mag je met een e-step niet de weg op?
Voertuigen hebben een hoge potentie om ongelukken met schade en letsel te veroorzaken. Daarom mag je een voertuig alleen op de openbare weg gebruiken als er uitgebreide testen mee zijn uitgevoerd naar de veiligheid en het juiste gebruik ervan. Pas als er vanuit Europa regelgeving geldt, mag een bepaald soort voertuig binnen Nederland in het verkeer worden gebruikt.
Op dit moment ligt zulke regelgeving er niet voor e-steps, een paar uitzonderingen daargelaten. Dat betekent dat je prima een elektrische step mag kopen en op je eigen erf mag gebruiken – maar je mag er officieel niet aan het verkeer mee deelnemen.
Wat kan er gebeuren als je je step toch mee de weg op neemt?
Als je een e-step hebt die nog niet goedgekeurd is volgens de Europese regelgeving, dan doe je er goed aan om op eigen erf te blijven. Als je er toch mee de openbare weg op gaat, dan ben je strafbaar. En zo’n ding valt nou eenmaal nogal op. Als je wordt aangehouden, kan je (dure!) step in beslag worden genomen. Bovendien kan je een boete van 360 euro krijgen.
Waar mag je in Nederland op een elektrische step rijden?
Is jouw e-step wél toegestaan? Dan mag je er wél mee de openbare weg op! En ook hier gelden dezelfde regels als voor een (bijzondere) bromfiets. Je dient gebruik te maken van (brom)fietspaden, zoveel mogelijk recht te blijven rijden, en je aan alle normale verkeersregels te houden. Reken er dus niet op dat je met je e-step dwars door het verkeer, overal de geitenpaadjes en afslagen kan nemen, en over alle stoepjes kan scheuren. In de praktijk heeft een e-step voor gebruik in de stad dus veel minder voordelen dan je tot nu toe misschien dacht…
Is een elektrische step legaal in Nederland over tien jaar?
Daar valt helaas weinig zinnigs over te zeggen. In het buitenland zoeven al veel mensen op zo’n step doen. Maar Nederland heeft extra strenge regels voor voertuigen, die na het ongeluk met de Stint nog eens verder aangescherpt zijn. Een paar voorbeelden: ze moeten remlichten hebben, richtingaanwijzers, luchtbanden en dubbele remmen. De meeste e-steps voldoen bij lange na niet aan deze regels. En zolang de regelgeving niet soepeler wordt, kan je de huidige generatie e-steps helaas niet in het verkeer gebruiken.