Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe zorg je voor een gezonde tuin?

Posted on

Werk je graag in je tuin, dan wil je natuurlijk dat die tuin zo gezond mogelijk is en dat je er kunt planten wat je wil. Voor dat laatste is het eerste nodig en als je tuin niet gezond is, dan zul je niet de planten kunnen laten groeien die je wil. Zo kan de bodem ongezond zijn of kan er niet genoeg schaduw zijn om bepaalde planten te laten groeien, zoals bijvoorbeeld een varen. Dit is met zijn fel groene kleur een prachtige plant om in je tuin te hebben, maar moet wel in de schaduw staan. Een oplossing kan zijn om leibomen van Flowbo te planten zodat je op die manier schaduwrijke plekken creëert in plaats van doeken of zonneschermen te moeten installeren. Ook de daken van de aanbouw, een schuur of huis zelf kunnen tegenwoordig onderdeel van de tuin zijn met een Sedumdak. Waar moet je allemaal aan denken als je een gezonde tuin wil?

Een gezonde bodem

Een gezonde tuin kan op allerlei manieren worden doorgevoerd, maar de bodem is natuurlijk erg belangrijk. De gemakkelijkste en meest drastische manier voor het herstellen van een tuin is verbetering van de bodem. Inspanningen om de bodem te verbeteren geven snel resultaat in de tuin, maar bouwen tegelijk aan lange-termijn voordelen. Je wordt beloond met gezonde planten, die er beter uitzien en meer opbrengen, zelfs bij grillen van het weer, zoals droogte en koude. Deze bodem is vaak al lange tijd ‚mishandeld.’ Het kan zijn dat men de grond rond de fundering heeft aangedrukt om verzakking van het afgewerkte huis te voorkomen. Graafmachines of vrachtwagens kunnen de bodem verdicht hebben. Dit kunnen allemaal redenen zijn dat planten het moeilijk hebben in de dunne laag teelaarde die na een dergelijke bouw teruggebracht wordt.

Ook te veel spitten en schoffelen in de tuin kan ongezond zijn voor de bodem. Die bodem bestaat namelijk uit een perfect op elkaar ingespeeld systeem, en dat verpest je door dit telkens weer overhoop te gooien. Hiermee verstoor je namelijk het bodemleven en verarm je de grond. Bovendien groeit er juist sneller onkruid in omgespitte grond en komt er veel CO2 vrij. 

Bedekking van de bodem

Het beste kun je ook een bedekking van organisch materiaal aanbrengen op de grond. Doe je dit met compost, dan kun je daarmee het onkruid onderdrukken en houdt de bodem het vocht beter vast, hierdoor hoef je minder vaak te sproeien. Voor je het weet gaan er wormen, bacteriën en schimmels leven, die super goed zijn voor je tuin. 

Een sedumdak op aanbouw of schuur

Bij een sedumdak plaats je kleine plantjes op het dak, die een groot gedeelte van de neerslag opnemen. Vervolgens wordt het vocht langzaam afgegeven. Onder andere hierdoor zal een groendak langer meegaan dan een dak met normale dakbedekking zoals dakpannen of platen. Groene daken gaan maar liefst 60 jaar mee, vaak dubbel zo lang als een normaal dak.

Inheemse planten in de tuin

Door de juiste inheemse planten te kopen, wordt ook de natuur in je tuin beter. Deze inheemse planten komen hier namelijk al duizenden jaren voor en zijn onderdeel van ons natuurlijke ecosysteem. Veel insecten zijn afhankelijk van specifieke planten, en laat die nu meestal inheems zijn. Veel hiervan bloeien ontzettend lang en zijn ook nog eens gemakkelijk te onderhouden…. maar vooral dus erg goed voor de flora en fauna in je tuin. 

0