Houd je je graag bezig met verbouwingen of grote klussen in huis? Dan zul je met allerlei verschillende materialen werken en ook met veel soorten technieken te maken hebben. Voor een kwalitatieve afwerking heb je materialen nodig die niet alleen lang meegaan, maar ook nog eens stabiel zijn. Houten kozijnen zijn hier een goed voorbeeld van. Of houten meubels die naadloos in elkaar gezet moeten worden. Hoe dit gerealiseerd kan worden? Met de vingerlastechniek.
Vingerlastechniek vraagt vakmanschap
Hout is een natuurproduct, waarvan algemeen bekend is dat het, ook nadat het verzaagd is, blijft werken. Dat kan een nadeel zijn als je lange balken nodig hebt, of een recht kozijn. Met vingerlastechniek heb je daar geen last van. Het hout wordt verlijmd, zodat er geen speling meer is, hoe lang de balk ook wordt. Dus dat betekent dat ook balken die tegen een plafond geplaatst worden, na verloop van tijd geen tekenen van kieren vertonen en dat het geheel er dus strak uit blijft zien. Om dit te bereiken wordt het hout op een speciale manier bewerkt, waarbij de vingerlastechniek dus wordt toegepast. Aan het uiteinde van iedere balk wordt een taps patroon gefreesd. De uiteinden van twee balken passen daardoor als een puzzel in elkaar. Het zit bovendien heel stevig vast door de gebruikte lijm.
Wat is het voordeel van de vingerlastechniek?
Behalve het feit dat je dus lange balken kunt maken met behulp van deze techniek, zijn er nog meer voordelen. De uiteinden die op elkaar aansluiten, laten geen water door. Je hebt dus niet te maken met kieren waardoor lekkage kan ontstaan. Door het verlijmen van hout is het bovendien mogelijk om duurzaam te werken. Je bent minder afhankelijk van een bepaalde lengte van beschikbare balken, omdat je met de vingerlastechniek alle soorten lengtes aan elkaar kunt verbinden. Toch ben je verzekerd van rechte en sterke balken die bovendien een lange levensduur hebben. Het is eveneens mogelijk om verschillende soorten hout met elkaar te verbinden.
Verschillende toepassingen voor de vingerlastechniek
Niet alleen balken kunnen met de vingerlastechniek gemaakt worden. In huis kom je het hout dat op deze manier is samengesteld, misschien wel ongemerkt tegen. Denk aan traptreden, betimmering van muren, plinten of parketvloeren. Ook voor het interieur van boten wordt het vaak toegepast. Deze grote variatie is mogelijk doordat je ook gebruik kunt maken van vele houtsoorten. Hierdoor kun je ieder gewenst effect krijgen voor een stijlvol interieur. Denk aan accoya, dat heeft een lichte, bijna witte houtkleur. Of kies voor rode meranti voor een warme, donkere kleur. Wil je buiten in de tuin gebruik maken van hout dat is samengesteld met de vingerlastechniek? Ook dat is geen probleem. Voor tuinhekken, pergola’s of overkappingen kies je hout als Western red cedar. Dit is bijvoorbeeld ook heel geschikt voor het maken van een sauna.
Denk je dat je voor jouw verbouwingsplannen hout kunt gebruiken dat gemaakt is met de vingerlastechniek? Ga dan naar een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Met speciale machines worden de producten op maat gemaakt, waarbij je er zeker van kan zijn dat de balken hun draagkracht niet verliezen. Daarnaast kun je rekenen op een garantie van tien jaar op de producten.