Mensen laten tegenwoordig als ze gaan verbouwen direct een lichtkoepel of lichtstraat plaatsen. Niet zo vreemd, want de kosten hiervoor zijn niet meer zo hoog als vroeger, de kwaliteit van het glas of kunststof beter en daarnaast zorgt het voor een mooie, lichte, open ruimte. Waar je vroeger een lichtkoepel door professionals moest laten installeren is dat tegenwoordig een stuk makkelijker zelf te doen. Je moet dan echter wel aan lichtkoepelbeveiliging denken.
Lichtkoepelbeveiliging is er tegen het doorheen vallen. Daarnaast maak je met dit soort aanpassingen de lichtkoepel veilig tegen inbraak. Zo kun je op maat een doorvalbeveiliging/anti-inbraakrooster aanschaffen,welke in de dagmaat of dak sparingmaat aan de opstand bevestigd wordt bevestigd. Anti-inbraakroosters hebben een SKG-keur en voldoen daardoor aan de eisen van het Politiekeurmerk VeiligWonen. Zeker in combinatie met en polycarbonaat koepel kun je er zeker van zijn dat je bij werkzaamheden op het dak niet door de lichtkoepel valt en dat deze tevens de dieven buiten houdt.
Een lichtkoepel die open kan, neemt een risico met zich mee
Tegenwoordig zijn er ook lichtkoepels die open kunnen. Dit is natuurlijk heerlijk op warme dagen, maar daarnaast is het ook gezond om frisse lucht in je woning of werkruimte te hebben. Dit voorkomt namelijk dat een ruimte vochtig wordt, waardoor er minder kans is op vocht en schimmel. Echter is een dergelijke koepel ook interessanter voor inbrekers, vooral bij een dergelijke koepel is het dus verstandig om een van de bovenstaande zaken aan te schaffen.
Verschillende soorten lichtkoepels
Lichtkoepels zijn er ook in de meest uiteenlopen maten en vormen. Zo zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in een ronde, rechthoekige, piramidevormige en vierkante uitvoering. Hierdoor is het altijd mogelijk om een lichtkoepel te vinden die past bij je huis en smaak. Ook het materiaal is er in verschillende uitvoeringen, bekendste zijn helder en mat. De laatste wordt vooral gebruikt als er geen inkijk gewenst is of als de warmte buiten gehouden moet worden.
Kosten van een lichtkoepel lopen uiteen
De kosten van een lichtkoepel lopen erg uiteen. Zo is polycarbonaat een stuk duurder dan acrylaat en zijn er allerlei verschillende uitvoeringen. Uiteraard heeft de grootte en vorm ook invloed op de prijs. Het beste kun je je uitvoerig laten informeren en zo een juiste keuze maken voor de ideale lichtkoepel.
Ben je niet zo handig? Schakel dan een expert in als je een lichtkoepel wil installeren
Alhoewel je ook zelf de lichtkoepel kan installeren, raden wij aan om dit door een vakman te laten doen. Je moet namelijk best handig zijn en daarnaast over het juiste gereedschap beschikken. Maak je een foutje, dan is dat in dit geval vaak moeilijk op te lossen. Een vakman weet wat hij doet, en mocht het misgaan, dan ligt de fout bij hem… die dus ook door hem opgelost moet worden.