Sommige mensen denken dat ze naar een sollicitatiegesprek kunnen gaan zonder zich daar goed op voor te bereiden. Echter, hoe goed je CV ook is, of hoe zelfverzekerd je ook bent over de functie die je nastreeft, een degelijke voorbereiding op zo’n gesprek is het halve werk. Als je een sollicitatiegesprek voorbereid, kom je vanzelf bij punten die ook tijdens zo’n gesprek naar voren kunnen komen. Daarnaast leef je je al in en verplicht je jezelf om over zaken na te denken. Hieronder een aantal andere tips om je volgende sollicitatiegesprek tot een succes te maken.
Begrijp het werkelijke doel van persoonlijke interviews
Uiteraard wordt er tijdens een sollicitatieprocedure gekeken naar je CV en dus naar je ervaring en werkgeschiedenis. Als je dan op gesprek mag komen, gaat het meestal minder over of je gekwalificeerd bent, maar meer over jou als persoon. Pas je qua persoonlijkheid goed bij het team? Ben je mondig, kun je goed communiceren? Lijkt het alsof je de baan echt wilt? Je kunt alle juiste antwoorden hebben, maar als je niet enthousiast bent, wordt een werkgever ook niet enthousiast om je aan te nemen. Kort gezegd, vergeet niet hoe enorm belangrijk het interpersoonlijke aspect is, afgezien van elke andere voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Dit komt neer op ‘aanwezig’ zijn tijdens het gesprek en contact maken met de mensen met wie je praat.
Oefen met het beantwoorden van algemene interviewvragen
Een van de meest fundamentele vragen waarop je je moet voorbereiden, is: Waarom wil je deze baan, en waarom wil je hier werken? Deze vraag geeft je de kans om te praten over je carrière ambities en waarom de baan goed aansluit bij je talenten en passies. Een andere veel voorkomende vraag is: Waarom wil je je huidige bedrijf verlaten? Zelfs als je weggaat omdat je daar absoluut een hekel hebt aan iedereen, is het veel beter als je het antwoord positief houdt. Concentreer je op hoe geweldig de ervaring was en wat je hebt geleerd, maar dat je nu verder wil groeien en jezelf uitdagen.
Wat maakt jou de beste kandidaat voor deze functie?
Je moet de ervaring die je hebt niet al te veel pushen, maar dit wel als een kans zien om enkele van de dingen die jou onderscheiden – of dat nu je ervaring of drive is – onder de aandacht te brengen en je enthousiasme laten zien over de functie.
Wees voorbereid met specifieke voorbeelden en verhalen
Elke goede interviewer zal aandringen op specifieke informatie over je ervaring. Ze willen bewijs van gedrag uit het verleden waaruit blijkt dat je de juiste persoon bent voor de functie. Het helpt dus om van tevoren specifieke “goudklompjes” te hebben voorbereid die je kunt noemen. Denk hierbij aan alle grote prestaties die relevant zijn voor de nieuwe functie. Zorg indien mogelijk voor een aantal statistieken om te helpen kwantificeren wat je hebt gedaan. Dat hoeven niet allemaal enorme inkomstenbronnen of showstoppers te zijn, maar moeten de in het verleden behaalde successen laten zien. Het geeft de interviewer ook een idee of je het grote plaatje snapt van wat je bijdraagt aan een.
Een uitdaging waar je voor stond, en hoe je die overwon.
Dit is weer een van die klassieke interviewvragen die mogelijk wordt gesteld. Voor de interviewer is het nuttig omdat het je dwingt om uit de modus ‘jezelf verkopen’ te stappen en te praten over iets dat in de praktijk is gebeurd. Daarnaast geeft het ook een idee van jouw probleemoplossend vermogen en de manier waarop je denkt. Een interpersoonlijk conflict waar je met succes doorheen bent gekomen. Hoewel dit enigszins lijkt op het vorige punt, geeft het de interviewer een kijkje in hoe je met verschillende persoonlijkheidstypen omgaat, en geeft het een graadmeter voor je eigen zelfbewustzijn.
Stel doordachte vragen
Een van de ergste fouten die u kunt maken, is geen eigen vragen te hebben. Ten eerste, je ziet er ofwel wanhopig uit of ongeïnteresseerd. En geen van beide is een aantrekkelijke eigenschap van een kandidaat. Ten tweede, ervan uitgaande dat je deze baan daadwerkelijk wil, wil je er dan niet meer over weten, zodat je kunt beslissen of het echt een goede match is? Enkele goede vragen om een interviewer te stellen zijn: Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die een kandidaat moet hebben voor deze functie? Wat is de grootste uitdaging waarmee deze rol wordt geconfronteerd? Vanaf hier kun je, afhankelijk van de functie, overgaan in vragen over de teamstructuur of andere specifieke vragen over het bedrijf. Deze vragen zijn goed, omdat ze de interviewer uit de interview-modus halen en je kunt praten over het dagelijkse werk. Hopelijk geeft het je een idee wat je kunt verwachten als je de baan krijgt – en misschien een idee hoe je succesvoller kunt zijn in de functie.
Laat zien dat je onderzoek hebt gedaan
Je kunt ook vragen gebruiken om aan te tonen dat je onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan. “Hoe zijn de zaken veranderd sinds de nieuwe CEO in oktober de touwtjes in handen nam?” Dit zal altijd geïnteresseerd overkomen, let echter wel op dat je hier niet te ver in gaat. Je wil interesse en kennis tonen, maar niet betweterig overkomen.