Onlangs werd door 100 landen besloten om voor 2030 te stoppen met de massale boskap. Zelfs Brazilië tekende dit verdrag, terwijl dat land de afgelopen jaren onder leiding van president Bolsonaro grote delen van de Amazone heeft gekapt. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit besluit zo lang op zich liet wachten, want de mens kan niet zonder bomen. Ze nemen water, koolstofdioxide en zonlicht op. Dat wordt vervolgens omgezet in zuurstof en voedzame suikers. Dat proces noemen we ook wel fotosynthese. Als je ook maar een beetje hebt opgelet tijdens je biologielessen, dan heb je ongetwijfeld van die term gehoord en weet je dat dus het massale kappen van bossen erg slecht is.
Bomen met veel bladeren hebben een groter effect dan bomen met weinig blad
Hoeveel zuurstof een boom produceert, hangt van een aantal factoren af. Niet iedere boom is er even goed in. Aangezien fotosynthese plaatsvindt in bladeren, is het logisch dat bomen met veel groen ook meer zuurstof produceren. Grote, gezonde bomen met veel bladeren hebben dus een groter effect op het zuurstofgehalte in de lucht dan pas geplante boompjes.
Dertig bomen per jaar nodig voor zuurstof per persoon in een stad
In een studie van de United States Forest Service uit 2007 keken wetenschappers naar de zuurstofproductie van bomen in de stad, bijvoorbeeld in stadsbossen en parken. Volgens de onderzoekers blaast een gezonde Amerikaanse stads loofboom met een stamdiameter van ongeveer 0,5 meter per dag grofweg 125 gram zuurstof de lucht in.
Volgens dezelfde studie heb je gemiddeld dertig stadsbomen nodig om het jaarlijkse zuurstofverbruik van een volwassen mens te compenseren. Maar: hoeveel bomen je precies nodig hebt, wisselde sterk per stad.
Ongeveer twee derde van de bevolking wordt door de stadsbossen in hun zuurstofbehoefte voorzien
In de ene plaats waren zeventien bomen genoeg, op andere plekken had je er maar liefst 81 nodig. Dat lag aan het inwoneraantal van de stad, en hoe groot en gezond de bomen waren die in de stad staan. Verder berekenden de onderzoekers hoeveel zuurstof alle Amerikanen gebruiken, en hoeveel zuurstof de bomen in de stad produceren. Conclusie: zo’n twee derde van de bevolking wordt door de stadsbossen in hun zuurstofbehoefte voorzien.
Bomen hebben weinig effect op de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer
Deze cijfers klinken alsof bomen van levensbelang zijn, maar dat is sterk uitgedrukt. Bomen hebben namelijk vrij weinig invloed op het totale zuurstofgehalte in de atmosfeer. Volgens de wetenschappers is het zuurstofgehalte in de atmosfeer al sinds 1910 ongeveer hetzelfde: zo’n twintig procent van het totaal.
We hebben zelfs zo’n enorme zuurstofvoorraad in de atmosfeer, dat je in feite alle bossen kunt platbranden, in elk geval wat zuurstof betreft. Ook het opmaken van alle fossiele brandstoffen heeft weinig tot geen effect op het zuurstofgehalte in de lucht. Het is natuurlijk ontzettend slecht voor het milieu, maar we zullen niet spontaan stikken.
Vooral de oceanen zorgen voor de grootste aanmaak van zuurstof
Dat we geen zuurstoftekort oplopen, komt ook doordat het grootste deel van het zuurstof in de oceanen wordt geproduceerd. Algen maken zoveel zuurstof, dat zo’n negentig procent van het zuurstofverbruik op aarde gecompenseerd wordt.
Kortom: een combinatie van een grote reserve en de zuurstofproductie van algen, maakt dat wij hier op aarde lekker kunnen ademen. Met of zonder stadsboom. Helaas gaat het met onze oceanen ook niet echt goed. Hopelijk kijken die 100 ondertekenende landen ook daar naar.