Veel mannen denken bij dikke, gezwollen enkels direct aan zwangere vrouwen die over hun enkels klagen, maar ook mannen kunnen last krijgen van dikke voeten. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan bespreken we graag wat de oorzaken kunnen zijn én wat je eraan kunt doen.
Waarom heb ik last van dikke enkels?
Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen van vochtophoping bij je enkels en onderbenen. Voordat we daarop ingaan, is het goed om te weten waarom daar precies vocht zich ophoopt. Als de bloedcirculatie in je benen niet goed gaat en bloed niet goed kan worden afgevoerd naar je hart, zal vocht zich ophopen in je voeten, enkels en onderbenen door de zwaartekracht. Dit heet oedeem. Naasts een slechte bloedcirculatie, kan ook de verminderde pompfunctie van je hart, of aandoeningen aan je lever of nieren oedeem veroorzaken.
Meestal ligt slechte bloedcirculatie aan de basis van het feit dat je last hebt van dikke enkels. Je kunt hiervan last krijgen door de verkeerde schoenen te dragen, omdat het warm weer is … maar de meest voorkomende reden is omdat je niet genoeg kunt bewegen. Kuitspieren werken immers als ‘pompjes’ die het bloed in je benen rondsturen. Als je te lang niet beweegt, bijvoorbeeld door uren op een bureaustoel te zitten, worden deze spieren lui. Vaak hebben personen ook last van dikke voeten als ze bijvoorbeeld uren in een vliegtuigstoel hebben gezeten, zonder beweging.
Wat kan ik doen om hier minder last van te hebben?
Ten eerste is het belangrijk om elke dag genoeg te bewegen, zodat je kuitspieren niet lui worden. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te drinken, zodat je lichaam makkelijker overtollig vocht kan afvoeren. Ook kan het een invloed hebben om je zout- en alcoholinname te beperken. Beide zorgen er immers voor dat je lichaam vocht vasthoudt.
Daarnaast kan het helpen om compressiekousen te dragen als je bijvoorbeeld vaak uren stil zit of geregeld last hebt van gezwollen benen. Door de degressieve compressie in de kousen wordt de bloedcirculatie in je benen gestimuleerd. De druk zorgt er ook voor dat de afvalstoffen en het vocht uit je opgezwollen voeten naar boven worden afgevoerd. Vanaf je knieën kan je hart dit pompen opnieuw overnemen.
Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende oorzaken van oedeem. Mocht dit voor jou niet helpen, is het aan te raden om eens te spreken met je dokter. Oedeem kan ook een teken zijn van bijvoorbeeld jicht, osteoartritis en enkele andere aandoeningen.