Het probleem met stijl is dat het niets met mode te maken heeft. Mannen die bezig zijn met bij de mode te blijven, en dus als modieus gezien worden, zijn vaak helemaal niet stijlvol. Standaard hebben ze de neiging om eruit te zien als ee kopie, of als clowns, want mannen die slaven zijn van bepaalde merken zijn zich er meestal ook niet van bewust dat niet alle mode echt bij hen past, gezien hun lichaamsvorm, leeftijd of gedrag. Stijl is inderdaad het kenmerk van het individu. Niet alle mannen willen opvallen als individu.
Dat is een nogal groot voorbehoud bij de nog grotere vraag naar het vinden van wat vaak een ‘signature style’ wordt genoemd: niet alleen een gevoel voor stijl, maar een gevoel voor stijl die helemaal van jezelf is. Net zoals personeel van Douglas zal praten over een kenmerkende geur, ze adviseren meestal om er een te vinden die je echt lekker vindt, en er dan bijna nooit van af te wijken, de geur wordt dan een zintuiglijk visitekaartje voor je aanwezigheid, zo kunnen de connaisseurs van herenkleding praten over een kenmerkende stijl: het dragen van een soort kledingstuk, of een kledingstuk op een bepaalde manier, zodat deze herkenbaar voor jou wordt. Het is het tegenovergestelde van die kameleon stijl waarbij mensen elke modetrend volgen en zo regelmatig veranderen van look.
Wat is een kenmerkende stijl?
Bijna per definitie vereist een kenmerkende stijl het dragen van iets dat je echt leuk vindt en dat echt voor jou werkt, in functionele termen. Het is ook iets dat, ongeacht de veranderende trends, zowel echt bij je past als ook echt uitdrukt wie je bent.
Daartoe is de eerste strijd bij het vinden van een kenmerkende stijl weten wie je bent en wat voor jou werkt. Het gaat niet alleen om verkleden, maar ook om helemaal jezelf te kleden, met overtuiging. Dat is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. En het is ongetwijfeld een opluchting als het je uiteindelijk lukt. Als goeroes het hebben over het vinden van jezelf, het bereiken van innerlijke verlichting, dan is dit het vinden van je kleermakerszelf.. noem het gerust ‘kleerkastverlichting.’
De stijl hoeft niet chic te zijn: een diehard toewijding aan het dragen van versleten jeans of vintage sneakers kan ook een eigen stijl blijken te zijn. En als het netter is, hoeft het niet smetteloos te zijn: in sommige kringen hebben overhemden met licht maar zichtbaar versleten borden aan de randen een zekere uitstraling. Het hoeft ook niet gedurfd te zijn, het minimalistische is hier net zo effectief als het maximale.
En het kan beginnen met de kleinste details: in plaats van een riem hield Fred Astaire zijn broek vaak op met een stropdas, door de lussen geregen en nonchalant opzij geknoopt. Dat zou voor veel mannen tegenwoordig te eigenzinnig zijn om te dragen, maar Fred Astaire wordt er ongetwijfeld om herinnerd.
Maar het hoeft niet zo zelfbewust te worden overwogen. Een kenmerkende stijl kan zo simpel zijn als altijd een pak in een specifieke tint dragen, of altijd schoenen met sportieve uitstraling te dragen, of zelden gezien worden zonder je vertrouwde baseballpet. Of zonder een serieuze baard… het kan van alles zijn!
Het gaat er niet om letterlijk elke dag dezelfde kleding aan te trekken. Nauwkeuriger gezegd, een kenmerkende stijl weerspiegelt meestal de look die je eigenlijk het vaakst draagt, in plaats van alle kleding in je garderobe die zelden wordt gedragen.
Het brengt focus en komt samen rond een thema waar je vervolgens mee kunt spelen. Als gevolg hiervan kost het vinden van een kenmerkende stijl, in plaats van simpelweg dezelfde oude kleding te blijven dragen, tijd en moeite. Het is een proces dat wat tijd kost en een beetje experimenteren met kleur, vorm, proportie, accessoires en verzorging vereist.
Het is veelzeggend dat het meestal oudere mannen zijn die het meest succesvol een kenmerkende stijl hebben ontwikkeld. Misschien komt het doordat ze minder de moeite nemen om er modieus uit te zien, misschien omdat ze hebben geleerd zich niets aan te trekken van wat mensen denken, misschien gewoon omdat het tijd kost om te experimenteren en te ontdekken wat je leuk vindt.
Waarom de moeite nemen om een kenmerkende stijl te ontwikkelen?
Welnu, in zekere zin is een kenmerkende stijl tijdbesparend, het stelt je in staat om vergelijkbare kleding te dragen, vrij van de druk om je op een bepaalde manier te moeten kleden. In plaats daarvan kleed je je gewoon zoals jij wil. Dit is iets wat mensen als Steve Jobs zich realiseerden. De man die altijd een zwarte coltrui droeg, was misschien geen voorbeeld van creatieve kleding, maar hij had een handtekening.
Het is een idee dat vooral modeontwerpers hebben omarmd. Voortdurend aangevallen door de veranderingen in de mode, die ze mede teweegbrengen, trekken ze zich persoonlijk vaak terug van dit alles in een ‘uniform.’