Als het gaat om winteravonturen, is een goed kampvuur noodzaak. De keerzijde van vuur als warmtebron is natuurlijk dat het regelmatig voeding nodig heeft om in leven te blijven. Overdag is dit geen groot probleem, maar ’s nachts is het wat moeilijker om constant te zorgen dat de vlammen blijven branden. Een vuur maken dat zelfvoorzienend is, minimaal onderhoud vergt en zo lang mogelijk blijft branden, is dus erg fijn, vooral ‘s nachts. Geen enkel vuur brandt een hele nacht zonder voorbereiding, maar er is een manier om er een te creëren die uren aan blijft. Lees je mee hoe?
Er zijn verschillende manieren om een langdurig vuur te maken, zoals gebruik te maken van de omgekeerde plaatsing. Deze kampvuur structuur, ook handig voor het maken van een haardvuur dat jouw huis niet rokerig maakt, keert de typische vuur lay-out om.
Bij een typisch kampvuur begin je met de kleinste tondel, waarna je naar groter aanmaakhout gaat en als laatste voeg je dan grotere houtblokken toe zodra die opstelling is aangestoken. Als je echter een vuur maakt dat de hele nacht aanhoudt, wil je niet uit je slaap moeten opstaan om de houtblokken zelf handmatig toe te voegen; je wilt een structuur bouwen die “automatisch” ontsteekt. Dat doe je door van je grootste stammen de basis van de stapel te maken en vervolgens lagen dunner hout en aanmaakhout toe te voegen, in een piramide achtige structuur, bovenop je tondel.
Omgekeerde versie
In een omgekeerde versie van je klassieke brandstapeltje, brandt het vuur naar beneden. Terwijl elke laag van de piramide brandt, zinkt en valt hij, waardoor de laag eronder wordt ontstoken: de tondel brandt en ontsteekt het aanmaakhout, dat de grotere stukken hout ontsteekt, die uiteindelijk de stammen ontsteken. Het vuur voedt zichzelf.
Vuur is afhankelijk van zuurstof om te verbranden; hoe meer ervan is, hoe sneller het vuur brandt; hoe minder ervan is, hoe langzamer het brandt. De sleutel is dus om een balans te vinden tussen je vuur voldoende lucht geven om te blijven branden, maar niet zo veel dat het te snel brandt. Je gaat meer voor een langzaam smeulen van dat vuur. Door het hout dicht bij elkaar te plaatsen en een ring van stenen rond het vuur te leggen, kun je de luchtstroom in controle houden.
Aangezien je niet actief op je vuur gaat letten (hoewel je in de buurt slaapt), moet je extra brandveiligheidsmaatregelen nemen. Dat houdt in dat je het gebied rond je vuur moet vrijmaken. Afhankelijk van de omstandigheden in de omgeving en je hout, en hoe groot je je piramide maakt, kan dit vuur tot 4 uur branden zonder actief onderhoud. Daarna zullen de sintels en hete stenen die eromheen liggen warmte blijven geven, en je zult waarschijnlijk wakker worden met een bed van nog hete kolen, klaar voor de koffie!