Van jongs af aan wordt ons verteld dat groenten goed voor ons zijn en dat we die voldoende moeten eten… en dat is uiteraard ook zo. Het ene groente recept is echter de andere niet en veel kinderen hebben dan ook een hekel aan het eten van groenten. Erg jammer, want groenten zijn goed voor je cholesterol, je bloeddruk en ze zorgen ervoor dat je langer gezond blijft. Daar komt bij dat je groenten op zoveel manieren kan eten, dat er altijd wel manieren zijn die jouw kind lekker vindt. De aangeraden dagelijkse hoeveelheid groenten per dag is door het Voedingscentrum op 250 gram gezet en met onderstaande manieren van bereiden en klaar maken moet dat geen enkel probleem zijn.
Een pizzabodem of spaghetti van bloemkool
Tegenwoordig worden groenten op hele andere manieren gebruikt dan dat we 10 jaar geleden kenden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pizza bodem van bloemkool, of pasta van courgette. Dit laatste doe je door de courgette door een spirelli te halen en er zo spaghetti van te maken. Je kunt de courgette ook vervangen door wortel, en een mix van courgette, of wortel, en pasta spaghetti is natuurlijk ook mogelijk.
Voldoende balans bij het avondeten
We zien vaak dat mensen bij het avondeten te weinig groenten eten. De aanbevolen hoeveelheid groenten door het Voedingscentrum is dus 250 gram en dat zijn 4 flinke lepels vol. Zorg dan ook dat de balans tussen aardappelen (of pasta, rijst, etc.), vlees en groenten juist is, met de nadruk dus op voldoende groenten.
Rijst van bloemkool
Eet je graag rijst, maar heb je moeite met de aanbevolen hoeveelheid groenten te eten? Probeer dan eens rijst van bloemkool. Net zoals een pizza bodem van deze groente zal de smaak niet overheersen. Sterker nog, vaak hebben mensen niet eens door dat ze rijst van bloemkool eten. Op die manier zit je snel aan je 250 gram groenten per dag!
Maak de restjes groenten op in een omelet
Nederlanders eten graag een omelet, dus waarom niet een omelet met groenten daarin? Zo kun je er ui, knoflook, selderij of bloemkool doorheen doen. Erg lekker en ideaal om de restjes uit de koelkast op te maken. Eigenlijk kun je elke groente fijn snijden en door de omelet doen. Je zult merken dat je minder brood hoeft te eten bij de lunch en ‚s middags al een groot deel van je groenten binnen hebt.