Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe herken je een eetstoornis en wat kun je hier tegen doen?

Posted on

Een eetstoornis kan zeer ernstige gevolgen voor de gezondheid met zich meebrengen. Een eetstoornis kan zich ook in allerlei vormen voordoen en er zijn mensen die er last van hebben die het ontzettend goed weten te verbergen. Deze mensen helpen wordt dan enorm moeilijk. Welke vorm van eetstoornis iemand ook heeft, belangrijk is dat zij geholpen worden, want alleen lukt het niet.

Soorten eetstoornissen

Eetstoornissen zijn in de meeste gevallen ook een psychische stoornis. Iemand kan bijvoorbeeld uit enorme stress of uit een trauma dwangmatig eten of iemand kan een heel negatief zelfbeeld hebben en daardoor juist voedsel laten staan. Anorexia is bijvoorbeeld zo’n stoornis, waarbij degene denkt dik te zijn en niet meer eet. Bij boulimia kent iemand juist periodes met eetbuien en ongecontroleerd eten en vervolgens weer periodes met strikte controle over de eetgewoontes, wegens spijt van de eetbuien. Dit is niet het geval bij binge-eating. Iemand is dan juist verslaafd aan voedsel en kan grote eetbuien hebben zonder hiervan het gevaar van in te zien. Iemand met orthorexia heeft de gewoonte om enkel extreem gezond voedsel te eten en daarbij geen noodzakelijke voedingsstoffen meer binnenkrijgt.

Het herkennen van een eetstoornis

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een eetstoornis of een eetverslaving. Vooral het feit dat er allerlei vaste rituelen rondom het nuttigen van eten aanwezig zijn kan op een stoornis wijzen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als iemand extreem veel met het tellen van calorieën bezig is of constant op de weegschaal staat. Vaak nemen mensen die veel willen afvallen ook laxeertabletten en gaan telkens na het eten naar het toilet om over te geven. Het drinken van veel water om het hongergevoel te onderdrukken is ook een typisch symptoom. Aan de andere kant zijn er mensen die voortdurend blijven eten en geen enkele maat weten. Zij zijn dusdanig geobsedeerd door eten, dat alles in het teken van eten staat.

Een eetstoornis behandelen

Het behandelen van een eetstoornis is uitermate moeilijk. Mensen die aan een dergelijke stoornis lijden zullen dit ook nooit alleen kunnen en vaak kunnen naasten ook niets doen. Een eetverslaving zal dan ook professioneel behandeld moeten worden zoals een alcohol- of drugsverslaving. Dit houdt dus in dat er professionele hulp ingeschakeld moet worden met een intensief begeleidingstraject. Dit is vrijwel altijd de enigste manier om definitief van een eetstoornis af te komen. Een eerste belangrijke stap kan al gezet worden als de patiënt de klachten zelf herkend en erkend een eetprobleem te hebben.

 

0