Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Zo maak je je eigen 3D-prototype

Posted on

Je bent van plan om een eigen bank te maken of denkt eraan om een praalwagen te bouwen? Dan weet je waarschijnlijk wel dat er niks belangrijker is dan de ontwerpfase. Een prototype zorgt ervoor dat je je eerste idee eenvoudig naar iets tastbaars kan vertalen, wat zowel voor jezelf als voor andere stakeholders een meerwaarde is. Het is anderzijds niet de bedoeling dat al je budget naar een prototype gaat. Ontdek hier hoe je van een idee naar een tastbaar ontwerp gaat. 

Idee op papier zetten

Schetsen helpt alvast je idee tastbaarder te maken. In dit geval schets je een key visual waarbij meteen duidelijk wordt hoe alles eruit zal komen te zien. Daarnaast maak je ook een aantal randtekeningen met je concept in bovenaanzicht, zijaanzicht en onderaanzicht. Eventueel moet je sommige onderdelen van een eigen tekening voorzien, zoals de manier waarop je de bank aan de vloer van je mancave gaat bevestigen. Belangrijk is wel dat je steeds de grootte aangeeft. Dat kan je doen door maataanduidingen aan te brengen, maar je kan ook gewoon de schaal aangeven. Je kan alles met de hand doen of 2D-CAD-software gebruiken. AutoCAD is in het laatste geval een aanrader.

Type daarnaast je idee uit. Via een begeleidende tekst leg je uit wat er zichtbaar is, hoe alles is opgebouwd en waarvoor verschillende uitgetekende onderdelen worden gebruikt. Je kan het bijvoorbeeld ook al hebben over de verschillende materialen. Kleur je tekening eventueel in en maak gebruik van een begeleidende kleurencode. 

Maak een 3D-ontwerp

In een volgende fase zet je de 2D-tekeningen om in een 3D-variant. Ook hiervoor bestaat er speciale CAD-software. Welke je gebruikt, is afhankelijk van wat je gaat bouwen. In de architectuur gebruikt men bijvoorbeeld vaak ARCHICAD, terwijl men voor constructies CATIA gebruikt en kastenmakers zweren bij Vlecad. Het gaat over het algemeen wel over dure licenties en bovendien vergt het enige oefening. Eventueel kan je een beroep doen op een design- en engineeringbedrijf dat het 3D-ontwerp voor jou maakt. Soms kan een 3d printservice op dezelfde wijze het nodige voor je doen. 

Ontwerp tot leven laten komen

Wanneer alles er helemaal goed uitziet, kan je je idee ten slotte in een 3D-prototype omzetten. Dit kan je zelf doen, maar is ook heel tijdrovend. En die tijd besteed je natuurlijk liever aan het maken van je idee dan aan het maken van een prototype. Net daarom is rapid prototyping de beste oplossing. Bij rapid prototyping wordt het CAD-ontwerp vertaald naar CAM en ga je vervolgens meteen aan het printen. 

Met een goede 3D-printer kan je al veel, maar ben je steeds beperkt tot een ontwerp in kunststof en zijn grote gedetailleerde ontwerpen niet zomaar te maken. Als je een beroep doet op een 3D-printservice heb je een veel ruimere keuze, ook wat materiaal betreft. Denk daarbij aan nylon, kunsthars, roestvrij staal, aluminium of TPU. Elk materiaal heeft z’n eigen voor en nadelen, waarbij ook de prijs natuurlijk sterk verschilt. 

0