De elektrische fiets is populairder dan ooit. Het aantal nieuw verkochte elektrische fietsen is de afgelopen jaren flink gestegen. Tijdens de aankoop van de e-bike wordt er niet alleen gelet op de motorpositie en versnellingen, maar ook vooral op de actieradius van de accu. Fabrikanten geven in de handleiding een indicatie van het aantal kilometers dat afgelegd kan worden met een volle accu, maar vaak blijkt dit in de praktijk anders te zijn.
Veel gebruikers van de e-bike merken dat de beloofde actieradius niet wordt gehaald. De reden hiervoor is dat de actieradius door de fabrikant is gemeten onder ideale omstandigheden. In de praktijk zijn de omstandigheden minder gunstig en is het dus vrijwel onmogelijk om dit te behalen.
Er zijn in de praktijk veel verschillende factoren van invloed op het aantal kilometers dat er met een volle accu gefietst kan worden. Hieronder lees je welke factoren dit zijn en hoe je zelf ervoor kunt zorgen dat de actieradius positief beïnvloed wordt:
Capaciteit van de fietsaccu
De factor met de meeste invloed op de actieradius is de accucapaciteit. Hoe groter de capaciteit, hoe meer kilometers er afgelegd kunnen worden. Dit kan vergeleken worden met een benzinetank van een auto: met een grotere tank profiteer je van meer brandstof en kun je dus verder rijden. Ben je naderhand niet tevreden met de capaciteit van jouw batterij? Een upgrade (ook wel reviseren van de fiets accu genoemd) naar een hogere capaciteit behoort tot de mogelijkheden.
Gebruik van versnellingen
Voor een optimale actieradius is het verstandig om op te starten in een lage versnelling en vervolgens steeds op te schakelen naar een hogere versnelling tot je de gewenste snelheid hebt bereikt. Het beginnen in een hoge versnelling vraagt veel energie van de accu en is dan ook niet aan te raden.
Bandenspanning
Wanneer de banden van jouw e-bike niet voldoende opgepompt zijn, zorgt dit voor meer rolweerstand en wrijving met het wegdek. De motor van de elektrische fiets moet dan harder werken en dit vraagt meer energie van de fietsaccu. Controleer regelmatig zelf de bandenspanning om dit te voorkomen.
Externe omgevingsfactoren
Houd er ook rekening mee dat externe omgevingsfactoren van invloed zijn op de hoeveelheid energie die de motor moet leveren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: hellingsgraad van de weg, conditie van het wegdek, buitentemperatuur en mate van tegenwind.