Het is een vraag die veel mensen in de financiële sector bezighoudt, maar ook de gemiddelde burger: gaat geld straks voorgoed uit het straatbeeld verdwijnen? Er zijn diverse ontwikkelingen die hierop wijzen. Zo neemt bijvoorbeeld het aantal cashbetalingen al jarenlang af. Daarentegen is er een groei waarneembaar van pinbetalingen en ook neemt het contactloos betalen in winkels steeds meer toe. Tegelijk zijn er alternatieven, namelijk cryptocurrencies. Een groeiend aantal Nederlanders kiest voor het kopen van cryptomunten en Bitcoin kopen via verschillende aanbieders van cryptocurrency. Neem hierbij nog het feit dat het aantal aankopen via internet, en daarmee ook online betalingen, significant toeneemt en de trend is duidelijk: contant geld neemt een steeds kleinere rol in in het Nederlandse betalingsverkeer. Niet voor niets meldde De Nederlandsche Bank in een recent verschenen visiedocument getiteld “Visie op betalen, 2018-2021” dat de digitalisering van het betaalverkeer een hoge vlucht aan het nemen is, met het risico dat cash geld uit de samenleving gaat verdwijnen.
De situatie in Zweden: snelle digitalisering van het geldverkeer
In Europa geldt Zweden als een van de gidslanden op het gebied van online geldverkeer. Slechts 20 procent van alle betalingen in dat land vindt cash plaats. In Nederland ligt het percentage cashbetalingen momenteel twee keer zo hoog, rond de 40 à 45 procent. Contant betalen is op veel plekken in het Scandinavische land al niet meer mogelijk, zoals in het openbaar vervoer, in veel restaurants en ook in een groeiend aantal winkels. In meer dan 50 procent van de Zweedse banken kan tevens geen cash meer gepind of gestort worden. Verklaringen voor de ontwikkeling zijn onder meer het feit dat Zweden openstaan voor technologische vernieuwingen. Verder hebben ze een bovengemiddeld groot vertrouwen in banken. Zweden gaan ervan uit dat banken op een zorgvuldige manier met hun geld omgaan.
De trends in Nederland: steeds meer pinbetalingen
Volgens de instantie Betaalvereniging Nederland gaat het in Nederland, maar wel iets langzamer, dezelfde kant op. Zo nam het aantal pinbetalingen in 2017 met 7.8 procent toe. In mei 2018 doorbrak het percentage pinbetalingen van alle aankopen in Nederland voor het eerst de grens van 60 procent. Het lijkt niet meer lang te duren of er gaat ook met Bitcoin en cryptocurrencies betaald worden. De hardware voor deze technologie is inmiddels beschikbaar, terwijl ook de stabiliteit van digitale munten en de belangstelling van het grote publiek aanwezig zijn. Voor meer informatie en een uitgebreide online gids over bitcoins en andere cryptocurrency kun je terecht bij Beste Bank.