Heb je een langere tijd bij eenzelfde werkgever gewerkt en komt je dienstverband nu ten einde? Dat kan uiteindelijk iedereen overkomen, door veranderende omstandigheden in de organisatie of omdat je op welke manier dan ook niet meer binnen de organisatie past. Het op zoek gaan naar een nieuwe baan kan stress opleveren. “Heb ik nog wel de juiste kwalificaties”, kun je denken. Sinds enkele jaren bestaat er daarom een transitievergoeding.
Recht op transitievergoeding bij ontslag
Wanneer een werkgever besluit het dienstverband met je te beëindigen, kun je recht hebben op een transitievergoeding die je werkgever onder bepaalde voorwaarden verplicht is aan je uit te keren. Het bedrag wordt onder andere bepaald door hoe lang je bij deze werkgever hebt gewerkt. Let op, want een transitievergoeding is iets anders dan een ontslagvergoeding, want het woord zegt het al: het is bedoeld om je naar een andere functie te helpen. Je zou het zo ook als ‘omscholingsgeld’ of ‘opleidingsgeld’ kunnen bezien, om je competitiever te maken op een arbeidsmarkt waar je -als het goed is- al een tijdje je neus niet hebt laten zien.
Addertjes onder het gras
Een enkel addertje onder het gras hebben we al benoemd: je werkgever geeft aan dat je een ontslagvergoeding krijgt en doet alsof zijn neus bloedt door te doen alsof dat hetzelfde is als een transitievergoeding. Je werkgever weet stiekem wel beter, maar geen CEO zou goed voor zijn onderneming zijn als ook hij probeert om (eerbiedig gezegd) op een legale manier goedkoper van een kracht af te komen. En er zijn meer addertjes onder het gras: als je bijvoorbeeld zelf ontslag neemt, heb je geen recht op een transitievergoeding. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding als je werkgever je zogenoemde vervangende werkzaamheden aanbiedt. Als je die werkzaamheden weigert en je je ontslag accepteert, kan je recht op een transitievergoeding ook komen te vervallen.
Omdat de transitievergoeding nog relatief nieuw is en pas medio 2015 in werking is getreden, kan een werkgever soms ontkennen dat deze voor jou opgaat. Dreigt dit een conflict te worden, wees dan slim en communiceer alles via de mail (niet per telefoon). Dan je kun je later altijd een en ander aantonen. Zo kun je je werkgever over de mail ook wijzen op de wetgeving door hem een link te sturen van de Rijksoverheid, waarin de wet staat uitgelegd. Het kan een gang naar de rechter voorkomen: de werkgever kan dan niet zeggen dat hij van niets wist.
Hoeveel krijg ik?
Zeer belangrijke vraag natuurlijk! Het bedrag kan van heel klein tot heel groot zijn. Er zijn ontslagvergoeding tools waarmee je gemakkelijk een indicatie kunt krijgen.